Chiazaad VS Lijnzaad VS Hennepzaad

0

Superfoods zijn hot! Wij hebben aparte artikelen geschreven over verschillende superfood zaden: chiazaad, lijnzaad en hennepzaad. Deze zaden zijn allen bijzonder rijk aan voedingsstoffen als onverzadigde vetten, eiwitten, mineralen en vitamines en dus terechte superfoods. Maar wat zijn nou de exacte verschillen tussen deze drie zaden? Dit hebben we voor jullie uitgezocht. In het onderstaande schema vind je precies de voedingswaarde van 10 gram chiazaad, lijnzaad en hennepzaad. Hierbij hebben we ook de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid per voedingsstof weergeven om te kunnen vergelijken.

Verschil zaden

 

Opvallend is dat elk soort zaad op bepaalde voedingsstoffen excelleert. Mocht het verschil met één van de andere superfoods bij een bepaalde voedingsstof groot zijn, is deze groen gemarkeerd. Zo is te zien dat Chiazaad de meeste koolhydraten, vezels, calcium, vitamine A en vitamine B3 bevat. Lijnzaad is het rijkst aan natrium en enkelvoudig onverzadigde vetten, maar kost het minst. En Hennepzaad bevat de meeste eiwitten, ijzer, fosfor, zink en vitamine E.

Conclusie

De conclusie is dat chiazaad en lijnzaad een betere aanvulling bieden wat betreft vezels en Omega-3 vetten. Dit zijn voedingsstoffen waar wij mensen helaas al gauw een dagelijks tekort aan hebben. Hennepzaad daarentegen blijft op de Omega-3 vetten achter, maar geeft weer een betere aanvulling op de dagelijkse mineralen. Het is dus er persoonsgebonden en er kan om deze reden niks gezegd worden over wat de beste superfood is.

Ben je dol op vette vis en eet je dit regelmatig, maar krijg je te weinig mineralen binnen? Dan zou hennepzaak een geschikte superfood kunnen zijn. Of eet je iedere dag al mineraal rijk fruit en groeten en zijn de Omega-3 vetten een probleem voor jou? Dan zouden wij eerder neigen naar chia- en lijnzaad. Daarbij is 4 eurocent voor 10 gram lijnzaad absoluut de meest goedkope superfood oplossing!

BRONNational Nutrient Database for Standard Reference
DELEN
Studente voeding en diëtiek (24 jaar) met een passie voor gezonde voeding, superfoods en fitness.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER