Goji bessen, bijzonder rood superfood

0

De Goji bes is een vrucht van de Boksdoorn die van origine voor komt in China, maar een paar eeuwen terug in Europa werd ingevoerd. Deze bessen worden ook wel eens wolfsbessen genoemd. De Goji bes is een kleine rood-oranje bes met een doorsnee van maximaal 2 centimeter. Deze superfood wordt al eeuwen lang gegeten in Azië vanwege de gezondheidseffecten. Goji bessen hebben namelijk een positief effect op verschillende chronische ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, maar ook koorts en oogproblemen als staar en macula degeneratie. Dit komt door de volgende voedingsstoffen:

  1. Beta-sitosterol: dit is een stof die net als alle andere plantensterolen een positief effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Ook werkt beta-sitosterol ontstekingsremmend en speelt het een rol in het stimuleren van haargroei. Verder wordt er over dit stofje uit de Goji bessen gesteld dat deze kanker tegen gaan, aangezien beta-sitosterol het formaat van overgroeide cellen verkleind.
  2. Vitaminen: wanneer je 100 gram Goji bessen eet, voorzie je het lichaam van 180% van onze dagelijkse behoefte aan vitamine A en 30% aan vitamine C. Om dit te vergelijken met ander soort fruit, leveren Goji bessen 500 keer zo veel vitamine C op dan een sinaasappel (indien zelfde gewicht). Verder zijn er in Goji bessen nog vitamines B en vitamine E te vinden.
  3. Mineralen: Goji bessen bevatten meer dan 20 soorten mineralen waaronder, zink, selenium, fosfor, koper, ijzer en calcium. Het eten van Goji bessen draagt hierdoor bij aan een goed immuunsysteem en het functioneren spieren en zenuwen. Ook heeft het een positief effect op je energie en je geluksgevoel.
  4. Linolzuur: het meest bekende Omega-6 verzuur is Linolzuur. Goji bessen zijn rijk aan deze soort vetzuur. Linolzuur zorgt voor een juist cholesterolgehalte en verkleind op deze manier het risico op hart- en vaatziekten. Mocht je te weinig Linolzuren binnenkrijgen, leidt dit in veel gevallen tot een droge huid en mogelijk groeiachterstand.
  5. Aminozuren: aminozuren zorgen voor een optimale vervoer en opname van voedingsstoffen als water, mineralen, vitaminen, eiwitten etc.) Dit is erg belangrijk wetend dat de meeste welvaartziektes waaronder overgewicht, diabetes, slaapstoornissen en erectiestoornissen in hoge mate beïnvloed wordt door stofwisselingstoornissen. Dit geldt ook voor haaruitval en het krijgen van rimpels.
  6. Bètacaroteen: dit is een stof die groenten en fruit een oranje kleur geeft en door het lichaam omgezet kan worden in vitamine A. De concentratie van deze stof in Goji bessen is nog hoger dan in bijvoorbeeld wortels. Bètacaroteen is van belang voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen, huid, haar en voor de groei van sterke botten.

Goji bessen kopen

Eet je nog geen Goji bessen? Goji bessen zijn een geweldige superfood en worden in de meeste gevallen gedroogd verkocht. De smaak van de Goji bes zit een beetje tussen een cranberry en een kers in en zijn te eten door je yoghurt, smoothie, fruithapje, maar ook gewoon los bij je ontbijt. Bestel direct bij de Body & Fit shop!

DELEN
Studente voeding en diëtiek (24 jaar) met een passie voor gezonde voeding, superfoods en fitness.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER