Alles over ergonomisch werken

0

De laatste jaren merk je dat steeds meer bedrijven het belangrijk vinden dat er ergonomisch gewerkt wordt. Werkgevers hebben namelijk gemerkt dat wanneer hun werknemers niet ergonomisch werken er klachten kunnen ontstaan waar de werknemers lang last van hebben. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Daarnaast zitten verschillende bonden er ook kort op dat werkplekken ergonomisch ingericht zijn. Maar wat is ergonomie eigenlijk precies?

Wat is ergonomie?

Veel mensen denken dat ergonomie alleen het zitten in de juiste houding achter je bureau is. Dit is absoluut niet zo. Ergonomie is heel breed en zeker niet alleen het zitten in de juiste houding. Ergonomie is eigenlijk alles om het werk zo verantwoord mogelijk te maken.

Organisatie ergonomie

Organisatie ergonomie houdt in dat de werkplek zo is ingericht dat er prettig te werken is. Denk bijvoorbeeld aan een keuken waarbij de afwastafel gemakkelijk te bereiken is voor de werknemers zodat dit snel gebeurd. Of een garage waar de vloer schoon is en niet bedekt met gereedschap. Rondslingerend gereedschap kan namelijk zorgen voor gevaarlijke situaties. De trend van de laatste tijd is dat bedrijven de werkvloer inrichten in samenspraak met het personeel. Zo weten ze zeker dat er geen dingen over het hoofd worden gezien.

Cognitieve ergonomie

Hierbij is het belangrijk dat producten of schema’s gemakkelijk te volgen en uit te voeren zijn. Denk hierbij aan bus schema’s of een gsm waarbij het menu gemakkelijk te bedienen is. Maar wat ook cognitieve ergonomie is, is dat de werkzaamheden voldoende uitdagend moeten zijn, maar ook niet te stressvol. Hier moet door de werkgevers goed over nagedacht worden.

Fysieke ergonomie

Dit is de meest bekende vorm van ergonomie. Onder fysieke ergonomie valt het werken in de juiste houding. Je bureau afstellen op de juiste hoogte, werken met een ergonomische muis en niet te zwaar tillen. Bedrijven worden ook hier streng op gecontroleerd.

DELEN
Joost is een sport en voeding student (25 jaar). Joost is dagelijks te vinden in de sportschool voor fitness en voedingsadvies.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER