11 TIPS OM VAN JE BUIKVET AF TE KOMEN

0

Heeft er net weer iemand aan je gevraagd of je soms zwanger bent?

Lach je als een boer met kiespijn mee als er grapjes gemaakt worden over je bierbuik? Krijg je het knoopje van je favoriete broek niet meer dicht? Welke reden je ook hebt; het is tijd om actie te ondernemen en voorgoed af te raken van dat buikje.

De gevaren van buikvet

Een buikje hebben kan niet alleen je zelfbeeld schaden, het kan ook erg slecht zijn voor je gezondheid. Het teveel aan vet stapelt zich op als onderhuids vet en nestelt zich rond de organen. Dit zorgt ervoor dat je een verhoogd risico loopt op een verhoogde bloeddruk, diabetes type 2 en zelfs beroertes en hartinfarcten. Ook loop je een hoger risico op bepaalde soorten kanker. Dit komt omdat buikvet veel cortisol hormonen aanmaakt en die staan in relatie met de ontwikkeling van kankercellen.

Een reden te meer dus om aan de slag te gaan om dat buikvet te verliezen.

Goed nieuws

Om de motivatie niet te verliezen, hier alvast wat goed nieuws. Als je bezig bent met gewichtsverlies, dan verlies je automatisch ook je buikvet. Of je nou het koolhydraatarm dieet volgt of het paleo dieet, ongeacht welk dieet je volgt; als je afvalt, vermindert ook het gevaarlijke vet in je buik. Sterker nog: je verliest proportioneel gezien meer buikvet dan ander vet. Uit een onderzoek met obesitas patiënten bleek dat ze 20% van hun vet kwijtraakten, maar wel 32% van hun buikvet. Gewoon afvallen, door minder calorieën te eten dan je verbrandt, kan dus al een grote hulp zijn in de strijd tegen het buikvet.

Hoe pak je het aan?

Het is soms lastig om te weten wat je precies kunt doen om af te raken van je buikvet. Kun je wel iets doen? Ja, heel veel zelfs! Hieronder staat een hele lijst van dingen die je kunt doen om het buikvet te verminderen.

Het is belangrijk om de dingen te kiezen die bij jou passen en waarvan je weet dat je ze vol kunt houden. Ga dus niet enthousiast alles wat op de lijst staat uitvoeren, maar kies de dingen waar je je goed bij voelt. Bouw het ook rustig op. Afvallen gaat uiteindelijk om je levensstijl veranderen. Belangrijk is dat je het niet als iets tijdelijks ziet, maar dat je blijvende veranderingen doorvoert.

Wie teveel doet en te snel gaat, kan weer te maken krijgen met dat vervelende jojo-effect. Net zo snel als de kilo’s eraf vliegen, zitten ze er weer aan.

Langzaamaan, stapje voor stapje, zal uiteindelijk zorgen voor een blijvend effect. Daar is het je natuurlijk ook om te doen.

Een heel belangrijke tip, misschien wel de belangrijkste, is daarom ook om niet te streng voor jezelf te zijn. Het is helemaal niet nodig om jezelf alles te onthouden. Las daarom ook eens een dagje in (per week, 2 weken of maand) waar je helemaal niet bezig bent met je gewicht en buikvet en gewoon lekker even los mag gaan. Je zult zien dat het volhouden van je nieuwe eetpatroon daarna veel makkelijker gaat.

DELEN
Joost is een sport en voeding student (25 jaar). Joost is dagelijks te vinden in de sportschool voor fitness en voedingsadvies.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER